keskiviikkona, kesäkuuta 25, 2008

Hyytelökakku

Meillä on lauantaina pienimuotoiset juhlat ja leivoin kakun valmiiksi, koska sen voi pakastaa. Näin vältän turhaa kiirettä loppuviikosta. Itse asiassa leivoin kaksi kakkua, sillä halusin testata eri makuja ensi kuussa olevia juhlia silmällä pitäen. Minä en ole ollenkaan kermakakkujen ystävä, vaikkakin tykkään niitä leipoa, ja siitä syystä olenkin kiinnostunut eri kakkuvaihtoehdoista.

Tämä ohje oli alunperin mangohyytelökakku, jonka sain ystävältäni. Hän tarjosi tätä tyttärensä 1-vuotis syntymäpäivillä ja harvinaista kyllä tykästyin kakkuun niin, että otin sitä lisääkin. Tätä ei pääse järin usein tapahtumaan. Toisen kakun tein ihan ohjeen mukaan ja se on tarjolla lauantain juhlissa. Kuvan kakussa korvasin mangon yhdellä lasten omenasoseella ja yhdellä raastetulla omenalla. Tämä kakku oli tyystin harjoituskappale ja sitä ollaan jo maisteltukin.




Kakusta tuli kaunis. Mikäli tarjoasin tämän juhlissa koristaisin sen jollain vihreällä syötävällä lehdellä. Maultaan kakku oli ihanan raikas ja raastettu omena teki juustokerroksesta herkullisen näköistä.

Mangohyytelökakku: 10 hengelle

Pohja:

200 g digestivekeksejä
100 g margariinia

Täyte:

8 liivatelehteä / liivatejauhetta
1 prk (425/250 g) mangoviipaleita tai 1 kypsä mango tai 2 prk mangososetta (esim. Piltti)
2 dl vaniljajogurttia
250 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kuohu - tai vispikermaa
1 dl sokeria
1/2 dl mango-appelsiinimehua

Pinnalle:

4 dl mango-appelsiinimehua
2 dl hyytelösokeria

1. Murskaa keksit ja sekoita niiden joukkoon pehmeä margariini.
2. Vuoraa irtoreunainen vuoka leivinpaperilla.
3. Levitä keksi-rasvaseos vuoan pohjalle ja painele tasaiseksi.
4. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään.
5. Sekoita mangosose tuorejuustoon (tai soseuta mango).
6. Sekoita vaniljajogurtti ja sokeri mangoseokseen.
7. Vaahdota kerma ja sekoita se mangoseokseen.
8. Kuumenna 1/2 dl mango-appelsiinimehua ja liota pehmenneet liivatteet siihen.
9. Sekoita jäähtynyt liivateseos (ei saa kuitenkaan olla kylmää, silloin se jähmettyy) ohuena nauhana mangoseokseen.
10. Kaada seos vuokaan ja nosta kakku hyytymään jääkaappiin ainakin kuudeksi tunniksi.
11. Kuumenna mangomehu kattilassa. Lisää hyytelösokeri ja sekoita.
12. Levitä kädenlämpöiseksi jäähtynyt sokeriliemi kakkun pinnalle. Nosta kakku vielä jääkaappiin noin tunniksi.

Vinkki: Hyytelökakun voi myös pakastaa kokonaisena.

Vuoan vuoraamisessa leivinpaperilla kannattaa olla tarkka, sillä kakussa näkyy kaikki kuprut mitä paperissa on. Leivinpaperin saumakohta kannattaa pitää myös tiukasti reunaa vasten vuokaa täytettäessä. Pintakerros kannattaa kaataa kerralla nopeasti juustokerroksen päälle varoen kuitenkin vaurioittamasta juustokerrosta. Omenahyytelökakkua tehdessäni olin liian varovainen pintakerrosta laittaessani ja onnistuin saamaan aikaiseksi kaksi pintakerrosta. Kaunis se oli näinkin, mutta syödessä toinen lähti ikävästi liikkeelle.

Mangohyytelökakun ulkonäköön panostan enemmän ja laitan kuvan myöhemmin.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Nam! Saako tulla kahville?
Koristeeksi voisivat sopia sitruunamelissan lehdet tai sitten vaikka krassinkukka...
T.Niskavuori