sunnuntai, joulukuuta 14, 2008

Joulutunnelmaan

Hiljalleen valmistelemme joulua ja yritämme saada kaikkea tehtyä etukäteen niin paljon kuin mahdollista. Tänä syksynä olen lainannut useita jouluaiheisia kirjoja ja selaillut niitä ahkerasti. Eilen lueskellessani erästä näistä kirjoista intouduin jälleen leipomaan.

Mieheni on aina halunnut jouluksi hedelmäkakun. Olen toteuttanut mieheni toiveen lähes joka joulu. Hauskaa tässä on se, että hedelmäkakku ei ole minun makuun laisinkaan. Kiltisti kuitenkin yhden palan neljänneksen yritän edes joka joulu syödä, jotta tietäisin mitä muutan seuraavaksi jouluksi. Tämmöinen on yritykseni tänä jouluna. Ohje löytyi Tunnelmallinen Joulu -kirjasta ja noudatimme ohjetta melko tarkasti. Mikä parasta, tämä kyseinen kakku tulisi leipoa mieluusti paria viikkoa ennen joulua. Rauhallinen joulu tiedossa.




Englantilainen joulukakku

200 g hienonnettuja viikunoita
konjakkia
200 g voita
3 dl fariinisokeria
4 munaa
1,5 dl rusinoita
n. 15 paloiteltua punaista coctailmarjaa
1 dl hienonnettuja kuivattuja aprikooseja
1,5 dl kuorittuja manteleita
1 dl hienonnettuja säilykepäärynöitä
2 rkl kanelia
2 tl jauhettua inkivääriä
0,5 tl jauhettua muskottia
1 tl jauhettua neilikkaa
yhden sitruunan kuori raastettuna
3,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

Liota viikunoita useampi tunti konjakissa. (Laitoimme noin pintaan saakka konjakkia.) Sekoita vio ja fariinisokeri tasaiseksi seokseksi ja lisää munat yksi kerrallaan. Sekoita joukkoon hienonnetut viikuvat konjakkineen, rusinat, coctailmarjat, aprikoosit, mantelit ja päärynät ja lisää mausteet ja sitruunankuori. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja sekoita taikinaan. Voitele ja leivitä kakkuvuoka, kumoa taikina vuokaan ja paista n. 1,5 h. Kakku säilyy noin kuukauden.

Kakku oli helppo tehdä, tosin se vaati hieman enemmän aikaa hedelmien paloittelun ja viikunoiden liuottelun osalta. Tupa täyttyi kuitenkin ihanasta joulun tuoksusta ja kakusta tuli kaunis. Maltamme kuitenkin mielemme ja maistelemme kakkua vasta jouluna. Kerron siis myöhemmin tuliko tästä makoisaa.

Kakun takana on toinen jouluherkkuni hyytymässä. Valmistin sitä varten eilen hillamehua ja lisäsin lorauksen Lakkalikööriä muiden ainesten ohella, katsotaan onnistuuko...

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voi teitä ahkeria! Pitäisiköhän itsekin alkaa joulukakun leipomista suunnittelemaan? Vielähän sitä ehtisi...

Johku kirjoitti...

Ehtisi hyvinkin ja sittenhän se on pois ensi viikolta.