keskiviikkona, kesäkuuta 17, 2009

Äidiltä opittua

Eräänä iltana innostuin leipomaan pullia pitkästä aikaa. Pullan leipominen tuo aina mieleen parhaita muistoja lapsuudesta ja en millään ymmärrä vieläkään miten äitini saa aikaiseksi niin hyviä.

Mikäli kysyn perheeltäni mitä pullaa leipoisin saan aina vastaukseksi, korvapuusteja. Niinpä tälläkin kertaa leivoin niitä ja myönnän kyllä korvapuustien olevan minunkin mieleen.




Taikinan teen hyvin perinteiseen tapaan, mutta äidin jalan jäljillä kulkien en ikinä laita yhtään kananmunaa. Muutoin lämmitän tarvittavan määrän maitoa. Lisään yleensä 50 g hiivaa / 1 l maitoa ja muut ainekset lisään näppituntumalla. Korvapuustitaikinan jätän yleensä hieman löysemmäksi kuin pikku pullia leipoessani. Pulla maistuu tällöin mielestäni entistäkin paremmalta.

Nyt pakastinta tulisi vain syödä tyhjäksi, jotta voisin leipoa pullia suuremman erän kesävieraiden varalle.

Raparperipiirakka

Kerrankin noudatin täydellisesti ohjetta ryhtyessäni leipomaan. Viime vuonna paras raparperiaika meni minulta ohi jotenkin ihan huomaamatta. Tänä vuonna pidin huolen, että kerkesin onneksi torille ostamaan raparpereja, vaikkakin ilma oli kaikkea muuta kuin ihanan lämmin ja kesäinen.

Tein raparperipiirakan Pirkan 6-7/2009 ohjeella, jossa raparperien päälle laitettiin kermaviiliä tottumani maitorahkan sijaan.




Ikävä kyllä tämä maku ei miellyttänyt minun makuhermojani, mutta mieheni söi piirakan kyllä mielellään. Pohja kuitenkin oli hyvä ja seuraavaksi toteutan piirakan vaihtamalla ainoastaan kermaviilin. Ehkä heitän mansikka-aikaan vielä muutaman mansikan raparperien joukkoon. Sitten luulen piirakan maistuvan minullekin.

sunnuntaina, kesäkuuta 07, 2009

Marjaropposet

Nyt olen löytänyt lempileivonnaiseni. En ole koskaan ollut erityisesti makean ystävä, mutta näitä marjaropposia minäkin voisin syödä useamman.

Uusin Pirkka 6-7/2009 tuli pari päivää sitten ja reseptien joukossa oli useampiakin kesäleivonnaisia kokeiltavaksi. Pirkka-lehden reseptit ovat kaikkinensa olleet viime aikoina mielestäni todella laadukkaita sekä helposti muunneltavia ja innostavat kokeilemaan uusia juttuja jatkossakin.




Marjaropposet (lehdessä Hedelmäropposet) 16 kpl

Pohjat:

100 g leivontamargariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
2,25 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl kaurahiutaleita

Täyte:

200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk vaniljavaahtoa
2 rkl sitruunanmehua
2 rkl sokeria
ripaus vanilliinisokeria
pakastemarjasekoituspussi


Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää kananmuna sekä keskenään sekoitetut vehnäjauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe. Anna taikinan kovettua hetki jääkaapissa. Voitelin alumiinivuoat öljyllä ja leikkasin tangoksi pyörittelemäni taikinan 16 osaan ja painelin palaset alumiinivuokiin reunoja myöten jauhotetuin sormin. Paista pohjia 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
Vaahdota vaniljavaahto ja sekoita yhteen tuorejuuston kanssa. Lisää sitruunamehu, sokeri ja vanilliinisokeri. Irrota pohjat vuoista ja täytä vaahdolla sekä valutetuilla marjoilla.

Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty kuohukermaa, jonka vaihdoin vaniljavaahtoon. Hedelminä oli puolestaan käytetty nektariineja, joiden sijasta käytin pelkästään marjoja.

Pohjat voi pakastaa ja täyttää vasta ennen tarjoilua. Tulen tekemään näitä vierasvaraksi pakastimeen, sillä näillä ropposilla kattaa kahvipöydän äkkiä koreaksi. Lisäksi marja-aikaan nämä tuo varmasti virkistystä perinteisten mustikkapiirakoiden sun muiden joukkoon.